Deze postcode is niet gevonden.
Weer naar buiten: met deze tips maak jij je huis minder aantrekkelijk voor inbrekers

Weer naar buiten: met deze tips maak jij je huis minder aantrekkelijk voor inbrekers

We zijn een aantal maanden vooral veel thuis geweest, maar inmiddels trekken we er weer wat vaker op uit. Op sommige kantoren mag voorzichtig weer gewerkt worden, de horeca is met een opstart bezig en we gaan weer wat vaker een weekendje weg of een dagje uit. Dat is niet alleen fijn voor ons, ook voor inbrekers is dit goed nieuws. Want zij slaan het liefste hun slag bij woningen waar niemand thuis lijkt te zijn.

Een inbraak duur gemiddeld 7 minuten. Een kort moment dat soms grote gevolgen kan hebben. Liever niet bij jou toch? Het kan heel verhelderend werken als je je huis eens bekijkt door de ogen van een inbreker. Vind je dat lastig? Je kan het ook samen met je buren of met goede vrienden doen. Dat je elkaars huis eens goed onder de loep neemt. We helpen je graag op weg met 7 belangrijke punten.

1. Hoe kom je zelf binnen als je je sleutels bent vergeten?

Het is je vast wel eens overkomen; je sleutel vergeten. Heb je een ‘geheime’ manier om binnen te komen? Via je platdak, via dat ene raampje dat altijd openstaat? Of heb je tegen beter weten in een sleutel verstopt onder een bloempot? Heel fijn op dat moment. Maar besef wel, als jij op die manier binnen kan, kan een inbreker het in principe ook. Pak deze manieren als eerste aan. En laat vooral een reservesleutel bij je buren achter.

2. Ligt je voordeur in het zicht?

Is de voordeur vanaf de weg goed zichtbaar? Dat is goed nieuws. Dan is ook de eventuele inbreker goed zichtbaar. En dat vindt hij niet fijn, waardoor jouw huis waarschijnlijk niet zijn of haar eerste keus is. Als het zicht op je voordeur beperkt wordt door beplanting, overweeg die dan weg te halen of te snoeien.

3. Is je tuin een klimparadijs?

Loop eens een rondje in je tuin. Staan er veel spullen in de tuin of op de achterplaats? Ben daar alert op. Inbrekers gebruiken tuintafels, ladders en kliko’s vaak om binnen te komen.

4. Zijn spullen opgeruimd en vastgezet?

Zet ladders binnen en zorg dat er geen andere materialen zijn om op te klimmen. Op regenbuizen kan je een anti-klimkrans aanbrengen. Plaats je container(s) als het kan op afstand van je woning en leg hem liefst vast aan een ketting met slot.

5. Ramen en deuren dicht?

Kijk eens aandachtig naar al je ramen. Misschien heb je het badkamerraam wel altijd open staan. 73% van de inbraken gebeurt via een open raam, dat zegt wel iets.

6. Hebben buren en omwonenden geen zicht op je tuin? Liever geen buitenlicht

Inbrekers breken meestal aan de achterzijde van de woning in. ​Kies alleen voor buitenverlichting, als buren zicht hebben op je tuin. Buitenverlichting zou ze anders alleen maar helpen.

7. Hoe snel sta je buiten?

Als je hekjes, een poort of andere objecten hebt die de doorgang vertragen, super. Zorg dan dat deze altijd dicht of op slot zijn. Zo maak je de vluchtroute onaantrekkelijk voor inbrekers.

3 tips die je helpen om het risico op een inbraak te verminderen

1. Doe alsof je thuis bent

Ga je een avondje op pad of een weekendje weg? Laat je huis er van buiten uitzien alsof je thuis bent. Bijvoorbeeld door met een timer lampen te laten aangaan als het donker wordt. Doe niet alle gordijnen en rolluiken potdicht. En zet bijvoorbeeld wat glaasjes op tafel, zodat je huis er echt bewoond uitziet.

2. Zorg voor goed hang- en sluitwerk

Goede sloten houden inbrekers buiten. Het loont absoluut de moeite om daar eens kritisch naar te kijken en zo nodig in te investeren. Een vereiste voor een goed slot is een keurmerk, zoals SKG. Het keurmerk zegt dat een goed slot minstens 3 minuten bestand moet zijn tegen openbreken.

  • Controleer de sloten van je deuren, maar ook van ramen die open kunnen. Het SKG-keurmerk staat altijd ingegraveerd op het onderste deel van de cilinder van je slot en/of op de plaat in de zijkant van je deur, daar waar de deur in het slot valt.
  • Laat je sloten zonder keurmerk vervangen door sloten met een SKG-keurmerk.
  • Plaats naast een slot met SKG-keurmerk ook kerntrekbeslag. Dit is veiligheidsbeslag dat bestaat uit een buitenschild en een binnenschild waarbij de cilinder helemaal door metaal is omsloten. Zo kan de inbreker de cilinder niet uit het beslag trekken. Dit voorkomt de populaire kerntrekmethode, ofwel Bulgaarse methode. Je kunt het kerntrekbeslag zelf monteren. ​Er is veel keuze in model en prijs.

3. Verlichting buiten

Inbrekers staan niet graag in de belangstelling. Als de verlichting aanspringt staan ze ineens letterlijk in de schijnwerpers. Dat schrikt nogal af. Meestal stoppen ze hun poging en maken ze zich snel uit de voeten.

  • Neem alleen buitenverlichting als omwonenden zicht op je voor- en of achtertuin hebben.
  • Zorg voor goede buitenverlichting door lampen te nemen met een bewegingssensor of schemerschakelaar.
  • Houd struiken en heggen rondom je woning kort, zodat je huis voor anderen goed zichtbaar is.