Deze postcode is niet gevonden.
Tijdens de voorjaarsvakantie 12% meer inbraken

Tijdens de voorjaarsvakantie 12% meer inbraken

In de voorjaarsvakantie ligt het aantal inbraken landelijk gezien gemiddeld 12% hoger dan in de 2 weken voor en na de vakantie. In de grafiek hiernaast zie je dat duidelijk terug. In de regio Zuid, waar in deze periode carnaval wordt gevierd, is de opsprong zelfs nog hoger. Daar wordt tijdens de vakantie 16% meer ingebroken dan in de weken daaromheen. Hier zie je wat het inbraakrisico voor iedere gemeente is. Gelukkig kan je zelf al best wat doen om te voorkomen dat een inbreker bij jou binnenkomt.

Gemiddeld aantal inbraken tijdens de voorjaarsvakantie

Inbrekers gaan voor de gelegenheid

Tijdens de voorjaarsvakantie gaan ruim 1 miljoen Nederlanders eropuit, in eigen land of naar het buitenland. Goed nieuws voor inbrekers, want zij zijn blij met al die huizen waar niemand thuis is. Dat is een makkelijk doelwit. En dat er niemand thuis is, is vaak wel heel duidelijk te zien. Alle gordijnen dicht, geen zichtbare verlichting, post op de mat of in de brievenbus. Ofwel; het huis ziet er overduidelijk onbewoond uit.

 • 737

  Inbraken (en pogingen tot) tijdens de voorjaarsvakantie in Nederland

  Bron: Bron: politie.nl
 • 12%

  In regio Zuid ligt het aantal inbraken (en pogingen tot) 12% hoger tijdens de voorjaarsvakantie

  Bron: Bron: politie.nl
 • 16%

  In regio Zuid ligt het aantal inbraken (en pogingen tot) 16% hoger tijdens de voorjaarsvakantie

  Bron: Bron: politie.nl

Ga je op pad, laat je huis eruitzien alsof je thuis bent

Ga je in de voorjaarsvakantie skiën, op stedentrip of een dagje weg? Laat je huis eruitzien alsof je er wel bent. Bijvoorbeeld door verlichting aan te laten. Je kunt ook een glaasje of bord op tafel laten staan, of een open tijdschrift in het zicht laten liggen. Sluit niet alle gordijnen of rolluiken hermetisch af. Dat valt juist op. Ook handig is het om met je buren te bespreken wat je plannen zijn tijdens de voorjaarsvakantie. Zo kunnen zij toch een extra oogje in het zeil houden.

Als wij gaan skiën, komt ons buurmeisje van 17 bij ons in huis. Fijn voor de hond en zij heeft ook meteen een weekje vakantie. Sjak van Nieuwkuijk, preventie- en risico-expert Interpolis

Al 1,2 miljoen huizen in Nederland hebben slimme verlichting

Met verlichting kan je eenvoudig je huis eruit laten zien alsof je thuis bent. Bijvoorbeeld door verlichting via een timer of via je telefoon aan en uit te zetten. Denk hierbij ook aan de bovenverdieping. Inbrekers vinden het maar niks om in het zicht te werken. Denk dus ook eens aan verlichting met een sensor voor buiten, bij je voor- of achterdeur.

Verdachte situatie? Bel 112

Bel altijd 112 bij een verdachte situatie. Jij kent jouw buurt het beste, als je iets niet vertrouwt, is dat meestal niet voor niets. 60% van de aanhoudingen voor een woninginbraak zijn op heter daad. En 80% daarvan begon met een melding van een alerte burger.