Deze postcode is niet gevonden.
Kerst en oud & nieuw, ook feest voor inbrekers

Kerst en oud & nieuw, ook feest voor inbrekers

Laten we beginnen met het goede nieuws. Ook dit jaar is het aantal woninginbraken weer sterk gedaald ten opzichte van eerdere jaren. Maar de drukste dagen van het jaar voor inbrekers komen er nog aan. De meeste woninginbraken vinden plaats tijdens de feestdagen, met een piek tijdens kerst en nieuwjaarsnacht. Veel mensen gaan op deze dagen de deur uit.

Tijdens oud & nieuw wordt er zelfs drie keer meer ingebroken dan op andere dagen in december en januari. Precies de maanden die toch al in trek zijn bij inbrekers. Gelukkig kan je zelf al best wat doen om te voorkomen dat er bij jou wordt ingebroken.

 • 250

  Inbraken (en pogingen tot) op 1e Kerstdag 2018 in Nederland

  Bron: Bron: politie.nl
 • 270

  Inbraken (en pogingen tot) op 2e Kerstdag 2018 in Nederland

  Bron: Bron: politie.nl
 • 353

  Inbraken (en pogingen tot) op nieuwjaarsnacht 2019 in Nederland

  Bron: Bron: politie.nl

Inbrekers gaan voor de gelegenheid

Veel mensen vieren kerst en oud & nieuw buiten de deur, bij vrienden of familie. Dat komt goed uit voor inbrekers, die komen liever niemand tegen als ze een huis binnen gaan. Ze kiezen het liefst huizen uit waar niemand thuis lijkt te zijn.

Op nieuwjaarsnacht is er van alles aan de hand. Mensen gaan de straat op, er wordt vuurwerk afgestoken en er is een hoop lawaai. En in dat enthousiasme staat de voordeur vaak open, wordt de achterdeur niet afgesloten en is er minder oog voor verdachte situaties. Perfecte omstandigheden voor inbrekers om rustig en ongemerkt hun slag te slaan.

Het kwaad is snel geschied. Inbrekers hebben vaak maar aan halve minuut nodig om binnen te komen en staan vaak na 5 minuten weer buiten met de buit.

Mensen vieren buiten nieuwjaar een inbreker kan ongezien naar binnen

Deur op slot, ook als je maar even naar buiten gaat

Met nieuwjaar de straat op om vuurwerk af te steken, of om de buren gelukkig nieuwjaar te wensen? Het klinkt misschien flauw, maar laat je voordeur niet te uitnodigend openstaan. En check even of je achterdeur op slot is, voordat je naar buiten gaat. In al dat vuurwerkgeweld glippen inbrekers zo naar binnen... De kans is misschien niet zo groot dat er bij jou wordt ingebroken, maar met een gesloten deur maak je het ze meteen een stuk moeilijker om bij jou binnen te komen.

Zelf laat ik led-kaarsjes aan als ik weg ga. Sjak van Nieuwkuijk, preventie- en risico-expert Interpolis

Doe alsof je thuis bent!

Ga je met de feestdagen de deur uit? Laat je huis eruitzien alsof je er wel bent. Bijvoorbeeld door verlichting via een timer of via je telefoon aan en uit te zetten. Denk hierbij ook aan de bovenverdieping. Een avondje op pad? Zet een glaasje drinken in het zicht, laat de kerstboom aan en doe niet alle gordijnen dicht. Ook handig is het om met je buren te bespreken wat je plannen zijn met de feestdagen. Zo kunnen zij waar nodig toch een extra oogje in het zeil houden.

Verdachte situatie? Bel 112

Bel altijd 112 bij een verdachte situatie. Jij kent jouw buurt het beste, als je iets niet vertrouwt, is dat meestal niet voor niets. 60% van de aanhoudingen voor een woninginbraak zijn op heter daad. En 80% daarvan begon met een melding van een alerte burger.