Deze postcode is niet gevonden.
Inbrekers zijn dol op de donkere maanden

Inbrekers zijn dol op de donkere maanden

In het donker heeft een inbreker veel voordeel. Ieder jaar vinden van november tot en met februari dan ook de meeste woninginbraken plaats. Met een piek rondom de feestdagen, als veel mensen van huis zijn. In de grafiek hiernaast zie je dit duidelijk terug. Gelukkig kan je zelf al best wat doen om te voorkomen dat een inbreker bij jou binnenkomt.

Grafiek met aantal inbraken (en pogingen tot) in 2018

Inbrekers gaan voor snel en makkelijk

Anders dan je misschien zou verwachten, wordt er vaker ingebroken in rijtjeshuizen dan in vrijstaande woningen. Het hang- en sluitwerk in deze woningen is vaker verouderd, zodat de inbreker makkelijker en sneller naar binnen en buiten kan. Ook hebben rijtjeshuizen vaak een achterom met een gangetje, perfect om uit het zicht te blijven en als schuilplek. Heb jij een achterom en een poort? Doe die altijd op slot, zo blokkeer je de vluchtweg.

 • 250

  Inbraken (en pogingen tot) op 1e Kerstdag 2018 in Nederland

  Bron: Bron: politie.nl
 • 270

  Inbraken (en pogingen tot) op 2e Kerstdag 2018 in Nederland

  Bron: Bron: politie.nl
 • 353

  Inbraken (en pogingen tot) op nieuwjaarsnacht 2019 in Nederland

  Bron: Bron: politie.nl

Inbrekers balen van Licht, Lawaai en Lang werk

3 x L dus. Een makkelijk te onthouden ezelsbruggetje om je huis onaantrekkelijk te maken voor inbrekers. Licht schrikt ze af, bij lawaai van een hond of alarm zijn ze zo weg en als ze te lang werk hebben om binnen te komen door bijvoorbeeld goede sloten, zoeken ze ook vaak verder.

Donker raam met binnen een lampje aan

Al 1,2 miljoen huizen hebben slimme verlichting

Ga je op pad of met vakantie? Een vaak genoemde tip, laat je huis eruitzien alsof je thuis bent. Bijvoorbeeld door verlichting via een timer of via je telefoon aan en uit te zetten. Denk hierbij ook aan de bovenverdieping. Een avondje op pad? Zet een glaasje drinken in het zicht, laat een lampje aan en doe niet alle gordijnen dicht.

Zelf laat ik led-kaarsjes aan als ik weg ga. Sjak van Nieuwkuijk, preventie- en risico-expert Interpolis

Deur op slot, makkelijker gezegd dan gedaan

We weten het best, dat we de deur altijd op slot moeten draaien. Maar ben eens eerlijk, doe je het ook echt altijd? Haastig weggaan, even je kind ophalen bij de opvang. Inbrekers zijn ons dankbaar, een deur die niet op slot gedraaid is, is makkelijk te flipperen. Met een stukje plastic staan ze binnen een paar seconden binnen. Het is dan ook nog steeds een populaire inbraakmethode. Er zijn gelukkig goedkope oplossingen die ervoor zorgen dat flipperen niet meer kan. Ideaal als jij ook wel eens vergeet de deur op slot te draaien.

Verdachte situatie? Bel 112

Bel altijd 112 bij een verdachte situatie. Jij kent jouw buurt het beste, als je iets niet vertrouwt, is dat meestal niet voor niets. 60% van de aanhoudingen voor een woninginbraak zijn op heter daad. En 80% daarvan begon met een melding van een alerte burger.